12
Jun
12
Jun

Αποθέματα πετρελαίου ΕΙΑ, Πληθωρισμός ΗΠΑ, Απόφαση επιτοκίων απο Τουρκική κεντρική τράπεζα

Το δολάριο εξακολουθεί να είναι πολύ πιο αδύναμο από την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι αγορές αναμένουν από τη Federal Reserve να προβεί σε ανακοίνωση την επόμενη εβδομάδα για να αντιμετωπίσει το αρνητικό συναίσθημα από μια αδύναμη οικονομία και από τις πιθανές συνέπειες μιας εμπορικής σύγκρουσης. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Trump συνέχισε να διαμαρτύρεται για τις "καταστρεπτικές" πολιτικές της κεντρικής τράπεζας λόγω του υψηλού επιτοκίου και του ισχυρού δολαρίου.

Τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών όπως το μεξικάνικο πέσο (MXN) ή το νοτιοαφρικανικό ράντ (ZAR) ενισχύθηκαν έναντι του δολαρίου, ενώ η τουρκική λίρα (TRY) σταθεροποιήθηκε γύρω από το 5,8 στο ζεύγος USD/TRY παρά τις ανησυχίες του τι θα συμβεί όταν η Τουρκία αποκτήσει το ρωσικό σύστημα πυραύλων S-400. Ως πρώτο βήμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τερματίσουν τις πωλήσεις του μαχητικού αεροσκάφους F-35 στην Τουρκία και θα ακυρώσουν την εκπαίδευση για τους πιλότους της Τουρκίας.

Την Τρίτη οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης έκλεισαν ως επί το πλείστον ανοδικά, ενώ οι αμερικανικές αγορές και αργότερα η Ασία σημείωσαν πτώση. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες ακολούθησαν αυτή την τάση μέχρι το πρωί της Τετάρτης.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ισπανίας αναμένονται την Τετάρτη. Επίσης, ορισμένοι ομιλητές κεντρικών τραπεζών, όπως ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi, αναμένονται για την ημέρα. Η τουρκική κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει επίσης την απόφασή της για τα επιτόκια. Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι συνολικές προσδοκίες είναι ότι η τράπεζα δε θα προχωρήσει σε αλλαγές επιτοκίων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Anadolu, μόνο λίγοι οικονομολόγοι αναμένουν μείωση του επιτοκίου μεταξύ 0,5 και 1,5%. Στη συνέχεια, στη σύνοδο της Βόρειας Αμερικής, στο επίκεντρο μπορεί να είναι ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) από τις ΗΠΑ για τον Μάιο, όπου ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να μειωθεί ελαφρά από το 2% που παρατηρήθηκε τον περασμένο μήνα. Στη συνέχεια, κατά την συνεδρίαση της Ασίας-Ειρηνικού την Πέμπτη, θα δημοσιευθεί το ποσοστό ανεργίας στην Αυστραλία και ο ιαπωνικός τριτογενής δείκτης.

EUR/USD

Δεδομένης της αδυναμίας του δολαρίου, το ζεύγος EUR/USD κινείται κοντά σε υψηλά 11 εβδομάδων. Την Τετάρτη, ο ισπανικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε, όπως αναμενόταν, στο 0,8% ετησίως τον Μάιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τα στοιχεία πληθωρισμού Γερμανίας ή Ισπανίας των προηγούμενων μηνών. Και οι δύο χώρες θα ανακοινώνουν τα στοιχεία του δείκτη τιμών τους αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Για την Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί οι ομιλίες του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, καθώς και άλλων κεντρικών τραπεζών. Από τα στοιχεία των ΗΠΑ αναμένονται στοιχεία πληθωρισμού για τον Μάιο και η Ένωση Τραπεζών Στεγαστικών Δανείων θα απελευθερώσει τους εβδομαδιαίους δείκτες της αγοράς. Αργότερα, το επίπεδο προϋπολογισμού του Δημοσίου των ΗΠΑ θα δημοσιευθεί με προσδοκίες για έλλειμμα περίπου 198 δισεκατομμυρίων δολαρίων

The EUR/USD chart

Germany 30

Ο γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης ήταν ένας από τους καλύτερους στην Ευρώπη, μετά την έναρξη των συναλλαγών με σημαντική ανοδική τάση την Τρίτη, ενώ η Δευτέρα ήταν αργία.

Παρά τη θέση της Επιτροπής της ΕΕ να μην επιτρέψει τη συγχώνευση της Thyssenkrupp (+ 5,03%) και της Tata Steel, οι μετοχές της Thyssenkrupp έκλεισαν σημειώνοντας σημαντική ανοδική πορεία τη Δευτέρα. Η διοίκηση της εταιρείας δήλωσε ότι αυτό θα τους αναγκάσει να μειώσουν το εργατικό τους δυναμικό κατά έξι χιλιάδες, αλλά και να εγκαταλείψουν τα σχέδια για τη διάσπαση της επιχείρησής τους.

Η μετοχή της Lanxess (+ 4,25%) είχε επίσης μια από τις καλύτερες επιδόσεις του γερμανικού δείκτη. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι από τον Ιανουάριο κατόρθωσε να εξαγοράσει περισσότερα από 4 εκατομμύρια μετοχές της.

Η μετοχή της Deutsche Bank (+ 3,81%) κινήθηκε επίσης υψηλότερα, παρά το γεγονός ότι ο οργανισμός αξιολόγησης έδωσε μόνο τη βαθμολογία BBB, η οποία είναι μόνο δύο επίπεδα πάνω από τη λεγόμενη βαθμολογία "junk" bond. Η JPMorgan μείωσε επίσης το στόχο τιμών της και εκτιμά την τράπεζα ως ουδέτερη, καθώς η μετοχή της παραμένει στη χαμηλότερη τιμή εδώ και δεκαετίες.

Τα στοιχεία για το γερμανικό δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αναμένονται για το πρωί της Πέμπτης, ενώ οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει αμετάβλητος στο 1,4% σε ετήσια βάση

The Germany 30 chart

Πετρέλαιο WTI

Μετά από μια ήδη υποτονική ημέρα, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περαιτέρω, αφού τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API) έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 4,9 εκατομμύρια βαρέλια κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Παρόλο που οι τιμές πετρελαίου ανέκαμψαν τη Δευτέρα, μετά την προηγούμενη ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το Μεξικό και δεν θα εφαρμοστούν δασμοί για την παράνομη μετανάστευση, ορισμένοι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για το πώς οι άλλες εμπορικές διαμάχες με χώρες όπως η Κίνα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επηρεάσουν την παγκόσμια ανάπτυξη. Οι αγορές πετρελαίου αντιμετωπίζουν επίσης την αβεβαιότητα πως οι χώρες του ΟΠΕΚ + θα αποφασίσουν σε δύο εβδομάδες για την επέκταση των σημερινών περικοπών παραγωγής, ενώ η θέση της Ρωσίας για το θέμα αυτό εξακολουθεί να είναι αβέβαιη.

Την Τετάρτη, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) θα παρακολουθήσει τις εβδομαδιαίες στατιστικές για τα αποθέματα αργού πετρελαίου, βενζίνης και αποστάγματος.

The Πετρέλαιο WTI chart

Το περιεχόμενο αυτoύ του εγγράφου είναι αποκλειστικά για σκοπούς διαφήμισης και μάρκετινγκ και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί, είτε άμεσα είτε έμμεσα, ως επενδυτική συμβουλή, σύσταση ή υπόδειξη επενδυτικής στρατηγικής σε σχέση με κάποιο χρηματοπιστωτικό τίτλο, ​​ καθ 'οιονδήποτε τρόπον. Οποιαδήποτε ένδειξη προηγούμενων αποδόσεων ή προσομοίωση παρελθουσών αποδόσεων που περιλαμβάνονται σε συτό το έγγραφο δεν αποτελεί αξιόπιστη ένδειξη για μελλοντικά αποτελέσματα. 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Αποποίηση Ευθυνών κάνετε κλίκ εδώ.