13
May
13
May

Επιπλέον δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές, Κάτω απο τις εκτιμήσεις ο ΔΤΚ των ΗΠΑ

Το δολάριο υποχώρησε την Παρασκευή γύρω μετά την ανακοίνωση των δεδομένων πληθωρισμού τα οποία ήταν ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες. Με την εμπορική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας να κλιμακώνεται, το κινεζικό γιουάν (CNH) έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο του έναντι του δολαρίου φέτος. Παρόλο που το ζεύγος USD/CNH είναι σχετικά σταθερό, μετά την προειδοποίηση πριν από μία εβδομάδα το ζεύγος κινήθηκε κατά 2,4%.

Μετά από μικτή επίδοση που σημειώθηκε στα χρηματιστήρια την Παρασκευή, οι περισσότερες αγορές αντιμετώπισαν απώλειες το πρωί της Δευτέρας, μαζί και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ. Καθώς η εμπορική σύγκρουση των ΗΠΑ και της Κίνας φαίνεται να κλιμακώνεται, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ακόμα πιο υψηλούς δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, και η Κίνα ανακοίνωσε επίσης ότι θα λάβει αντίμετρα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Σήμερα αναμένονται μόνο ορισμένες οικονομικές ανακοινώσεις. Οι επενδυτές ενδέχεται να παρακολουθούν τις εξελίξεις της κατάστασης στην Κίνα και τον Περσικό Κόλπο. Καθώς οι ΗΠΑ χτύπησαν τις κινεζικές εξαγωγές με σημαντικούς δασμούς, το Πεκίνο αναμένεται να ανακοινώσει αντιμέτρα για αυτή την κίνηση, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα χτυπήσουν με τη σειρά τους την αμερικανική οικονομία και τομείς όπως η γεωργία. Τέσσερα εμπορικά πλοία, εκ των οποίων δύο ήταν πετρελαιοφόρα της Σαουδικής Αραβίας, επλήγησαν από πιθανό “σαμποτάζ” κοντά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μπορεί να προκύψουν περαιτέρω συγκρούσεις καθώς φανερώνονται περαιτέρω λεπτομέρειες για αυτές τις εξελίξεις.

EUR/USD

Με το δολάριο να υποχωρεί από μια σχετικά σταθερή θέση στις αρχές της εβδομάδας, το ζεύγος EUR/USD χτύπησε υψηλά 10-ημερών. Παρόλο που πολλά νομίσματα ήταν σχεδόν ανεπηρέαστα από το ισχυρό γερμανικό εμπορικό ισοζύγιο και τα αδύνατα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής τόσο από την Ιταλία όσο και από τη Γαλλία, παρατηρήθηκε σημαντική άνοδος όταν ανακοινώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ (ΔΤΚ). Ο ΔΤΚ υποχώρησε στο 2% ετησίως κάτω από τις προσδοκίες αύξησης της τάξης του 2,1%.

Πολλοί βασικοί οικονομικοί δείκτες από τη ζώνη του ευρώ αναμένεται να ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα. Για την Τρίτη αναμένεται η γερμανική έρευνα ΔΤΚ και η έρευνα ZEW σχετικά με τις τρέχουσες συνθήκες και τις επιχειρηματικές προσδοκίες. Η ΕΕ θα δημοσιεύσει επίσης στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή από τον Μάρτιο. Αργότερα αυτή την εβδομάδα θα δημοσιευθούν στοιχεία για το ΑΕγχΠ της Γερμανίας και της ΕΕ, τον γαλλικό ΔΤΚ και το ευρωπαϊκό εμπορικό ισοζύγιο.

The EUR/USD chart

Bitcoin

Το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα σημείωσαν άνοδο το Σαββατοκύριακο, με το Bitcoin να κυμαίνεται κοντά στο επίπεδο των $7.500 και στη συνέχεια να σταθεροποιείται κοντά στις $7.000 το πρωί της Δευτέρας. Άλλα κρυπτονομίσματα όπως το Litecoin και το Ethereum, σημείωσαν επίσης άνοδο κατά διψήφια ποσοστά σε εβδομαδιαία βάση, ενώ το Ethereum φτάνει πλέον σε νέα ετήσια υψηλά και κεφαλαιοποίηση πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τον BitInfoCharts, ο αριθμός των συναλλαγών Bitcoin στις πρώτες ημέρες αυτού του μήνα ήταν ο υψηλότερος σε περισσότερο από ένα χρόνο, σχεδόν στο επίπεδο που παρατηρήθηκε στο τέλος του 2017.

Ένας πιθανός λόγος για αυτό το επανακτημένο αυξημένο ενδιαφέρον σε αυτόν τον τομέα είναι οι φήμες που κυκλοφορούν ότι επενδυτές όπως η Fidelity εισέρχονται σε αυτόν τον τομέα. Αργότερα αυτόν τον μήνα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) αναμένεται να αναθεωρήσει τις αιτήσεις για ETF κρυπτονομισμάτων.

The Bitcoin chart

Πετρέλαιο WTI

Οι τιμές του πετρελαίου έκλεισαν οριακά χαμηλότερα την Παρασκευή ωστόσο, η εβδομάδα έκλεισε με μέτρια αύξηση των τιμών μετά την πτώση που σημειώθηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Οι αγορές οδηγούνται κυρίως από πολιτικά γεγονότα. Από τη μία πλευρά, οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας λέγεται ότι μπορεί να επιβραδύνουν την κινεζική, αλλά και την παγκόσμια οικονομία και επομένως αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζήτηση ενεργειακών προϊόντων όπως το αργό πετρέλαιο. Από την άλλη, οι εντάσεις στο Περσικό Κόλπο και γύρω από τον Περσικό Κόλπο κλιμακώνονται καθώς οι χώρες του Αραβικού Κόλπου ανακοίνωσαν “σαμποτάζ” εναντίον τεσσάρων εμπορικών πλοίων κοντά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με δύο πλοία που αναφέρθηκαν ότι υπέστησαν σημαντικές ζημίες. Αυτή τη στιγμή δεν αποκαλύφθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα πιθανά υπεύθυνα μέρη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα μεταφέρουν επιπλέον πολεμικά πλοία σε αυτήν την περιοχή για να αντιμετωπίσουν αυτό που θεωρείται απειλή από το Ιράν.

Την Τρίτη, το αμερικανικό ινστιτούτο πετρελαίου (API) θα δημοσιεύσει εβδομαδιαία στοιχεία αποθεμάτων αργού πετρελαίου, ακολουθούμενα από τα αποθέματα αργού πετρελαίου, βενζίνης και αποσταγμάτων από το Energy Information Administration (EIA) την Τετάρτη.

The Πετρέλαιο WTI chart

US 500

Την τελευταία ημέρα της εβδομάδας, οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν οριακά υψηλότερα, διατηρώντας παράλληλα απώλειες σε εβδομαδιαία βάση μετά την εφαρμογή πρόσθετων δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump την προηγούμενη Κυριακή.

Η Uber ακολούθησε τη Lyft με το IPO της να γίνεται πραγματικότητα σχεδόν ένα μήνα αργότερα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα και για τις δύο ήταν απογοητευτικά, με τις μετοχές Lyft (-8,08%) να πέφτουν σε ένα νέο χαμηλό όλων των εποχών, κατά σχεδόν 30% της αξίας τους σε σύγκριση με IPO της που ήταν στα $ 72 ανά μετοχή. Το IPO της Uber είχε παρόμοιες επιδόσεις. Η τιμή του IPO ήταν στα 45 δολάρια ανά μετοχή, ήδη κάτω από το αναμενόμενο εύρος των 46 με 48 δολαρίων, ωστόσο, η μετοχή έκλεισε κάτω από τα 42 δολάρια. Ορισμένοι αναλυτές καταγγέλλουν ότι αυτές οι αποκαλούμενες εταιρείες "unicorn" έχουν ένα σημαντικό ποσό ταμειακών δαπανών με αβεβαιότητα ως προς το πότε θα επιτευχθεί πραγματική κερδοφορία.

Περισσότερες ανακοινώσεις εταιρικών κερδών αναμένονται αυτή την εβδομάδα από εταιρείες όπως η Cisco και η Alibaba την Τετάρτη και η Walmart και η Nvidia την Πέμπτη

The US 500 chart

Το περιεχόμενο αυτoύ του εγγράφου είναι αποκλειστικά για σκοπούς διαφήμισης και μάρκετινγκ και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί, είτε άμεσα είτε έμμεσα, ως επενδυτική συμβουλή, σύσταση ή υπόδειξη επενδυτικής στρατηγικής σε σχέση με κάποιο χρηματοπιστωτικό τίτλο, ​​ καθ 'οιονδήποτε τρόπον. Οποιαδήποτε ένδειξη προηγούμενων αποδόσεων ή προσομοίωση παρελθουσών αποδόσεων που περιλαμβάνονται σε συτό το έγγραφο δεν αποτελεί αξιόπιστη ένδειξη για μελλοντικά αποτελέσματα. 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Αποποίηση Ευθυνών κάνετε κλίκ εδώ.