14
May
14
May

Σε άνοδο τα cryptos, Ανακοινώσεις δασμών απο Κίνα προς ΗΠΑ

Παρόλο που το δολάριο παρέμεινε σταθερό έναντι των περισσότερων νομισμάτων, τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών όπως το κινεζικό γουάν (CNH) ή το νοτιοαφρικανικό ράντ (ZAR) ήταν και πάλι υπό πίεση τη Δευτέρα. Ωστόσο, αυτά τα νομίσματα σταθεροποιήθηκαν μέχρι το πρωί της Τρίτης και ήταν σε γενικές γραμμές ισχυρότερα έναντι του δολαρίου.

Η στερλίνα (GBP) συνέχισε να υποχωρεί, παραχωρώντας τα κέρδη που σημειώθηκαν στην αρχή του μήνα. Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit, με το κόμμα Brexit να κερδίζει έδαφος στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές, είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει τις αγορές. Πολλοί είναι δυσαρεστημένοι με τη συμφωνία εξόδου που πρότεινε η πρωθυπουργός Theresa May, ωστόσο, το κόμμα Brexit φτάνει μέχρι και στο να υποστηρίξει την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς καμία συμφωνία.

Υψηλή μεταβλητότητα παρατηρήθηκε στις αγορές πετρελαίου με τις πολιτικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο να ταρακουνούν τις τιμές. Από τη μια πλευρά είναι η κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση, και από την άλλη, η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο η οποία παραμένει ασταθής μετά από σαμποτάζ ενάντια σε τέσσερα εμπορικά πλοία κοντά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι χρηματιστηριακές αγορές, ιδίως οι δείκτες τεχνολογίας, αντιμετώπισαν απότομη κάμψη, δεδομένων των δυσμενών εξελίξεων στο παγκόσμιο εμπόριο. Ωστόσο, μέχρι την Τρίτη το πρωί μια μικρή κίνηση ανάκαμψης παρατηρήθηκε στις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης.

Για την Τρίτη αναμένονται τα στοιχεία των ερευνών επιχειρηματικών προσδοκιών από τη Γερμανία και της βιομηχανικής παραγωγής από την ΕΕ. Από τις ΗΠΑ αναμένονται οι δείκτες επιχειρηματικού κλίματος και τα στατιστικά στοιχεία πωλήσεων Redbook Store, καθώς και οι τιμές εισαγωγών και εξαγωγών.

 

 

EUR/USD

Το ζεύγος EUR/USD παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο από τη Δευτέρα μέχρι το πρωί της Τρίτης, όταν ο γερμανικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) για τον Απρίλιο ανακοινώθηκε στο 2% όπως αναμενόταν, ελαφρώς υψηλότερα από το στόχο πληθωρισμού της ΕΚΤ, η οποία στηρίζει πως ο πληθωρισμός πρέπει να διατηρείται κοντά, αλλά κάτω από το 2%.

Η εμπορική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τα νομίσματα, καθώς οι διαφορετικές οικονομικές προσδοκίες μπορεί να ωθήσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αλλάξει την πορεία της.

Όσον αφορά το θέμα του εμπορίου, όχι μόνο η Κίνα θεωρείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως πρόβλημα, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει μέχρι το Σάββατο εάν η διοίκησή του θα επιβάλει δασμούς 25 τοις εκατό στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εξάγονται στις ΗΠΑ. Η ΕΕ με τη σειρά της προετοιμάζει έναν κατάλογο προϊόντων των ΗΠΑ που θα αντιμετωπίσουν επίσης δασμούς από την ΕΕ ως αντίμετρο για την πιθανή προσέγγιση του Trump προς το θέμα αυτό.

Την Τρίτη αναμένεται η γερμανική έρευνα ZEW σχετικά με τις τρέχουσες συνθήκες και τις επιχειρηματικές προσδοκίες και τα στοιχεία της ΕΕ για τη βιομηχανική παραγωγή. Από την πλευρά των ΗΠΑ αναμένονται ο δείκτης NFIB Small Business Optimism Index και οι στατιστικές των τιμών εισαγωγής και εξαγωγής.

The EUR/USD chart

Bitcoin

Οι χρηματιστηριακές αγορές πιέζονται από την κλιμάκωση της εμπορικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ωστόσο, τα cryptos παρουσίασαν σημαντική άνοδο σχεδόν όπως αυτή που σημειώθηκε στο τέλος του 2017. Η άνοδος του Bitcoin συνεχίζεται με την τιμή του να βρίσκεται τώρα πάνω από τις $8.000, σχεδόν 40% πάνω.

Η ανοδική κίνηση την περασμένη εβδομάδα φάνηκε να βοηθά ιδιαίτερα το Bitcoin, ωστόσο, με το θετικό συναίσθημα που δημιουργήθηκε άλλα κρυπτονομίσματα αρχίζουν να προφθάνουν. Το Ripple, το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σε κεφαλαιοποίηση αγοράς, απολάμβανε μικρά κέρδη, ενώ το Bitcoin παρουσίασε άνοδο, ωστόσο την Πέμπτη το βράδυ μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες κέρδισε περισσότερο από 20%. Δεν ήταν απολύτως σαφές εάν η κίνηση αφορούσε την ανακοίνωση του γερμανικού χρηματιστηρίου στη Στουτγάρδη όπου ανέφερε ότι θα επιτρέψει τις συναλλαγές σε ETNs των Litecoin και Ripple ή εάν οφείλεται σε άλλους τεχνικούς λόγους.

The Bitcoin chart

Πετρέλαιο WTI

Σημαντική μεταβλητότητα παρατηρήθηκε στις αγορές ενέργειας τη Δευτέρα, με τις τιμές του αργού πετρελαίου να υπερβαίνουν τα 63 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη συνέχεια υποχώρησαν και έκλεισαν χαμηλότερα. Η τεταμένη κατάσταση στο Ιράν αφενός και στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ από την άλλη, μπορεί να επηρεάσουν περαιτέρω τις αγορές. Στις εκθέσεις της Δευτέρας ανακοινώθηκαν πράξεις σαμποτάζ ενάντια σε τέσσερα σκάφη γύρω από τα ύδατα των ΗΑΕ με σημαντική ζημία. Αν και καμία επίσημη δήλωση από τον Κόλπο δεν ανέφερε κάποιον ένοχο και το Ιράν καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις, η WSJ ανέφερε ότι μια εσωτερική αξιολόγηση της κατάστασης από αξιωματούχους των ΗΠΑ επεσήμανε ότι το Ιράν είναι ενδεχομένως υπεύθυνο.

Παρότι αυτά τα γεγονότα σε μια από τις βασικές περιοχές της παραγωγής πετρελαίου μπορεί να τρομάξουν τις αγορές, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας με τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να αντισταθμίσει τους φόβους αυτούς για την παγκόσμια ζήτηση ενεργειακά προϊόντα.

Την Τρίτη, το αμερικανικό ινστιτούτο πετρελαίου (API) θα δημοσιεύσει τα εβδομαδιαία στοιχεία αποθεμάτων αργού πετρελαίου, ακολουθούμενα από τα αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης από το Energy Information Administration (EIA) την Τετάρτη

The Πετρέλαιο WTI chart

US 500

Οι Αμερικανοί χρηματιστηριακοί δείκτες αντιμετώπισαν σημαντικές απώλειες τη Δευτέρα, καθώς ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται να κλιμακώνεται, ενώ οι δασμοί που ανακοίνωσε η Κίνα έχουν ως επίκεντρο τον γεωργικό τομέα στις ΗΠΑ. Σε αυτό το κλίμα, οι μετοχές των αμερικανικών εταιρειών (Semiconductors ETF -4,48%) έκλεισαν σημαντικά χαμηλότερα, ενώ οι τράπεζες (US Banks ETF -3,98%) επηρεάστηκαν επίσης από την ύφεση. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές υπολογίζουν τώρα στην Federal Reserve ότι θα μειώσει τα επιτόκια φέτος τουλάχιστον κατά 25 μονάδες βάσης λόγω της αλλαγής της κατάστασης.

Οι μετοχές της εταιρίας Uber (-10,74%) ήταν σε ελεύθερη πτώση, με τους αναλυτές να διαμαρτύρονται ότι η μετοχή δεν μπορεί να φτάσει ούτε τα $45, την τιμή που είχε κατά την πρώτη ημέρα συναλλαγών της, όταν πολλοί ανέμεναν ότι το ενδιαφέρον στη μετοχή της εταιρείας θα βοηθήσει στην άνοδο της. Ο ανταγωνιστής Lyft (-5,74%) έκλεισε επίσης σε ένα ακόμα χαμηλό όλων των εποχών. Και οι δύο εταιρείες καίνε πολλά χρήματα για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξή τους και ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν για την προοπτική για κέρδη αυτών των εταιρειών.

Μια άλλη εταιρεία τεχνολογίας, η Slack ανακοίνωσε τα σχέδια για το IPO της στις 20 Ιουνίου. Δεν ήταν όλα τα IPOs φέτος αποτυχημένα, με τα Pinterest και Beyond Meat να διαπραγματεύονται σημαντικά πάνω από τις αντίστοιχες εκτιμήσεις IPO.

Περισσότερες ανακοινώσεις κερδών αναμένονται αυτή την εβδομάδα από εταιρείες όπως η Cisco και η Alibaba την Τετάρτη και η Walmart και η Nvidia την Πέμπτη.

The US 500 chart

Το περιεχόμενο αυτoύ του εγγράφου είναι αποκλειστικά για σκοπούς διαφήμισης και μάρκετινγκ και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί, είτε άμεσα είτε έμμεσα, ως επενδυτική συμβουλή, σύσταση ή υπόδειξη επενδυτικής στρατηγικής σε σχέση με κάποιο χρηματοπιστωτικό τίτλο, ​​ καθ 'οιονδήποτε τρόπον. Οποιαδήποτε ένδειξη προηγούμενων αποδόσεων ή προσομοίωση παρελθουσών αποδόσεων που περιλαμβάνονται σε συτό το έγγραφο δεν αποτελεί αξιόπιστη ένδειξη για μελλοντικά αποτελέσματα. 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Αποποίηση Ευθυνών κάνετε κλίκ εδώ.