Θα μπορούσε το ΑΕΠ της Κίνας να υπερβεί αυτό της Ευρωζώνης;

Θα μπορούσε το ΑΕΠ της Κίνας να υπερβεί αυτό της Ευρωζώνης;

28 Oct 2018

Το γνωρίζατε;

  • Η ανάπτυξη της Κίνας τρέχει με τριπλάσιο ρυθμό από ότι στα 19 έθνη του Ευρώ*
  • Η συνολική οικονομία της Ασίας προσπέρασε την οικονομία όλης της Αμερικής το 2016
  • Η Κίνα είναι σε πορεία να προσπεράσει την ευρωζώνη σε οικονομικό μέγεθος**

Σύμφωνα με το Bloomberg, το εγχώριο ακαθάριστο προιόν της Κίνας προβλέπεται να φτάσει περίπου τα 13,2$ τρισεκατομμύρια το 2018, χτυπώντας τα 12,8$ τρισεκατομμύρια που απορρέουν απο τα 19 κράτη που χρησιμοποιούν το ευρώ. Το 2017, η Ευρωζώνη πλησίασε την Κίνα με μια διαφορά χαμηλότερη από 200$ δις.

Ο David Mann, που είναι ο global chief economist για τις παγκόσμιες αγορές της Τράπεζας Standard Chartered, έδωσε μία εξήγηση για το φαινόμενο, λέγοντας: "Είναι μία λειτουργία οικονομικού συστήματος, θεσμικής υποδομής, εκπαίδευσης και σκληρής υποδομής, στοιχεία τα οποία κινούνται προς όφελος της Ασίας." 

Η Ασία, που περιλαμβάνει δυνάμεις της Ιαπωνίας και της Ινδίας, όπως και γρήγορα αναπτυσσόμενα έθνη όπως οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία, έχει ήδη φτάσει τις συνδυασμένες οικονομίες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής το 2016.

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει μία σταδιακή επιβράδυνση καθώς ο Xi προσπαθεί να διαχειριστεί μία μετάβαση ένα μοντέλο με χαμηλούς μισθούς και υψηλές εξαγωγές σε ένα πιο ισορροπημένο μείγμα όπου μία δυνατότερη εγχώρια δαπάνη παίζει σημαντικότερο ρόλο. Για να γίνει αυτό, η Κίνα αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Θα πρέπει να διαχειριστεί το αυξανόμενο χρέος, οι οικονομικές αγορές πρέπει να ανοίξουν σε διεθνείς επενδυτές, και η κυβέρνηση θα πρέπει να προσαρμοστεί σε έναν γρήγορα γηράσκοντα πληθυσμό. Τα Ενωμένα Έθνη προβλέπουν ότι το ένα τέταρτο των κατοίκων της θα είναι άνω των 60 το 2030.

Δείτε πόσο γρήγορα η Κινέζικη οικονομία πλησιάζει την Αμερικάνικη

Παρόλο που είναι δύσκολο να συγκρίνουμε την ανάπτυξη κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα, η τελευταία φορά που η οικονομία της Κίνας επισκίασε την Δυτική Ευρώπη ήταν γύρω στα μέσα του 1800. Αυτό τουλάχιστον μας είπε το Maddison Project στο πανεπιστήμιο Groningen στην Ολλανδία, όπου κόσμος ο οποιος γνωρίζει καλύτερα από εμάς βασικά πήρε τον χρόνο για να συντάξει τα στοιχεία.

Καθώς η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στο 1800, η επάνοδός της ως οικονομική δύναμη έχει τεράστιες επιπτώσεις, και θα μπορούσε να πνίξει την επερχόμενη παγκόσμια οικονομία.

Η επίπτωση της Κίνας στις παγκόσμιες οικονομικές αγορές και στα εμπορεύματα δεν είναι ασήμαντη υπόθεση. Το οικονομικό της μέγεθος της επίσης φέρνει οικονομικές πιέσεις σε όρους ανταγωνισμού του αγοραστικού μεριδίου σε συναλλαγές και επενδύσεις.

Σε μία εποχή όπου οι ΗΠΑ θα φαίνονται να υποχωρούν από την παγκόσμια αρένα και η ΕΕ προκαλείται από πολλές εσωτερικές προκλήσεις, πιστεύετε ότι η Κίνα θα αναδυθεί ως μια νέα οικονομική υπερδύναμη; Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε. Για διαδικτυακούς CFD επενδυτές ωστόσο, κάθε αλλαγή στην ισορροπία δύναμης θα μπορούσε να σημαίνει ρίσκα, αλλά και ευκαιρίες. Παραμείνετε ενημερωμένοι και πάρτε εκπαιδευμένες και ενημερωμένες αποφάσεις συναλλαγών. 

 

* https://defence.pk/pdf/threads/chinas-gdp-already-surpasses-the-19-countries-that-make-eurozone-in-2018.549262/
** https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-03-06/china-s-economy-is-set-to-overtake-combined-euro-area-this-year

Το περιεχόμενο αυτoύ του εγγράφου είναι αποκλειστικά για σκοπούς διαφήμισης και μάρκετινγκ και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί, είτε άμεσα είτε έμμεσα, ως επενδυτική συμβουλή, σύσταση ή υπόδειξη επενδυτικής στρατηγικής σε σχέση με κάποιο χρηματοπιστωτικό τίτλο, ​​ καθ 'οιονδήποτε τρόπον. Οποιαδήποτε ένδειξη προηγούμενων αποδόσεων ή προσομοίωση παρελθουσών αποδόσεων που περιλαμβάνονται σε συτό το έγγραφο δεν αποτελεί αξιόπιστη ένδειξη για μελλοντικά αποτελέσματα. 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Αποποίηση Ευθυνών κάνετε κλίκ εδώ.