Μπορεί η πράσινη ενέργεια να ξεπεράσει το ακατέργαστο πετρέλαιο;

Μπορεί η πράσινη ενέργεια να ξεπεράσει το ακατέργαστο πετρέλαιο;

28 Oct 2018

Η παγκόσμια βιομηχανία ενέργειας μπορεί να αλλάζει, και γρήγορους ρυθμούς. Μετά από χρόνια παγκόσμιας κυριαρχίας, φαίνεται πως η παραδοσιακή ενέργεια μπορεί να χάνει μέρος από την λάμψη της. Βρίσκεται σε κίνδυνο να εκθρονιστεί από τις εναλλακτικές πηγές, γνωστές  ως "πράσινη" ενέργεια;

Πολλές χώρες αλλάζουν το πως σκέφτονται και πράττουν. Η Γερμανία, για παράδειγμα, κυριαρχεί σε αυτό τον τομέα με μία τεράστια επένδυση στην αιολική ενέργεια, την ηλιακή και τη βιομάζα. Το 2018, η Ελλάδα ξεκίνησε ένα πρόγραμμα 3,6$ δισεκατομμυριών  για ηλιακά και αιολικά έργα. Πολλές άλλες χώρες έχουν ήδη ασπαστεί την τάση. Το Μεξικό, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία επενδύουν στην ηλιακή ενέργεια, τι συμβαίνει όμως όταν η ηλιακή ικανότητα αυξάνεται; Σωστά υπολογίσατε, η τιμή πέφτει*. Σύμφωνα με το Bloomberg, από το 2009, η τιμή της ηλιακής ενέργειας έπεσε πάνω από 60% και σε κάποια μέρη του κόσμου, η ηλιακή ενέργεια είναι φθηνότερη από τον άνθρακα. Το 2017, το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμης Ενέργειας του Τμήματος Ενέργειας των ΗΠΑ προέβλεψε μία επιπρόσθετη πτώση της τιμής της τάξης του 20% το 2020*.

Η αυτοκινητοβιομηχανία επίσης μεταλλλάσεται. Η άνοδος των ηλεκτρικών οχημάτων, και ιδιαίτερα απο τη GM και τη Tesla που δουλεύουν και οι δύο στα ξακουστά "προσιτά" ηλεκτρικά οχήματα, θα μπορούσε να έχει ουσιαστική επίπτωση. Πολλές παραδοσιακές εταιρείες αυτοκινήτων όπως η Volkswagen, Renault-Nissan, General Motors, Ford, Daimler και BMW ήδη επενδύουν μεγάλα ποσά στα ηλεκτρικά οχήματα**. Ακόμα και ο διευθύνων σύμβουλος της Ferrari, Sergio Marchionne, που ήταν για χρόνια ενεργός σκεπτικιστής της βιομηχανίας ηλεκτρονικών οχημάτων, παραδέχτηκε ότι άλλαξε την γνώμη του***.

Το σκάνδαλο εκπομπών σίγουρα έπαιξε ρόλο σε αυτήν την μετάλλαξη, όπως και η ποικιλία κανονιστικών ερευνών και περιορισμών. Η Κίνα, ο παγκόσμιος κυρίαρχος στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, ενώθηκε στις προσπάθειες των περιβαλλοντολόγων καθιστώντας μαζικές πολιτικές για τον περιορισμό του άνθρακα και εφαρμόζοντας φιλόδοξους στόχους για να επιτύχουν αυτόν τον σκοπό.

Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IHS Markit, το 30% με 50% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου χρησιμοποιείται από τα αυτοκίνητα. Κάποιες προβλέψεις ότι κατά το 2025 θα υπάρχουν περίπου 36 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους και κατά το 2040, τα ηλεκτρικά οχήματα προβλέπεται να αριθμούν το 30% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων****. Αυτή είναι μία σημαντική αύξηση από το σημερινό 1% και θα μπορούσε, δυνητικά, να επηρεάσει την παγκόσμια ζήτηση ακατέργαστου πετρελαίου. 

Αλλά μην αποχαιρετήσετε το ακατέργαστο πετρέλαιο ακόμα. Η βιομηχανία που πήρε τον κόσμο μπροστά είναι ακόμα σε υψηλή ζήτηση και προς το παρόν τουλάχιστον, παραμένει μία αποτελεσματική και σχετικά οικονομική λύση. Οι προσπάθειες του OPEC να ανεβάσει την τιμή του πετρελαίου με τη συμφωνία του 2016, έχει μέχρι φέρει αποτελέσματα μέχρι κάποιο βαθμό, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της βιομηχανίας σε αντίθεση με την πράσινη ενέργεια, είναι ότι δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και την ώρα της ημέρας. Ωστόσο βέβαια, τα τεχνολογικά επιτεύγματα θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις ικανότητες αποθήκευσης της πράσινης ενέργειας, καθιστώντας ένα τέτοιο πλεονέκτημα ασήμαντο.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ ο OPEC και άλλες χώρες που εξάγουν πετρέλαιο έχουν μεγάλα συμφέροντα στην διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος, υπάρχουν πολλές βιομηχανίες που θα μπορούσαν να ευννοηθούν από μία αλλαγή.

Θέλετε κάποια παραδείγματα; Ας ρίξουμε μία ματιά σε κάποια.
Αυτό είναι που συνέβει στις μετοχές της Tesla στα πρόσφατα χρόνια:

Tesla chart

Και αυτή είναι η Gamesa, μία ισπανική εταιρεία που εξειδικεύεται σε αιολικές τουρμπίνες και αιολικές φάρμες.

Gamesa chart

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ακατέργαστο πετρέλαιο και η πράσινη ενέργεια είναι τώρα σε μεγάλη μάχη. Ποιος θα κερδίσει τελικά το πάνω χέρι; Μόνο ο χρόνος θα το κρίνει, αλλά αν νομίζετε ότι έχετε την απάντηση, μπορείτε πάντα να επιλέξετε να κάνετε συναλλαγές με βάση την πρόβλεψή σας.

 

* https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-01-03/for-cheapest-power-on-earth-look-skyward-as-coal-falls-to-solar
** https://www.reuters.com/article/us-autos-electric-factbox/factbox-automakers-get-serious-about-electric-cars-idUSKBN1DH28A 
*** https://www.theverge.com/2018/1/16/16897770/ferrari-electric-supercar-suv-marchionne-tesla
**** https://www.cnbc.com/2018/02/28/soon-electric-vehicles-could-cause-an-oil-crisis-.html

Το περιεχόμενο αυτoύ του εγγράφου είναι αποκλειστικά για σκοπούς διαφήμισης και μάρκετινγκ και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί, είτε άμεσα είτε έμμεσα, ως επενδυτική συμβουλή, σύσταση ή υπόδειξη επενδυτικής στρατηγικής σε σχέση με κάποιο χρηματοπιστωτικό τίτλο, ​​ καθ 'οιονδήποτε τρόπον. Οποιαδήποτε ένδειξη προηγούμενων αποδόσεων ή προσομοίωση παρελθουσών αποδόσεων που περιλαμβάνονται σε συτό το έγγραφο δεν αποτελεί αξιόπιστη ένδειξη για μελλοντικά αποτελέσματα. 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Αποποίηση Ευθυνών κάνετε κλίκ εδώ.