Μπορεί η Apple να επανεφεύρει τον εαυτό της χωρίς τον Steve Jobs;

Μπορεί η Apple να επανεφεύρει τον εαυτό της χωρίς τον Steve Jobs;

28 Oct 2018

Η Apple είναι μεταξύ των πιο θρυλικών, πολύτιμων και επαναστατικών εταιρειών στην πρόσφατη ιστορία. Αν και η πολυεθνική εταιρεία με βάση το Cupertino καυχιέται για την φήμη της πιο καινοτόμας μάρκας* παγκοσμίως, τα γεγονότα συνθέτουν μία πολύ διαφορετική εικόνα. Αυτό γιατί, όταν το σκεφτείτε, η Apple δεν εφηύρε τίποτα στην πραγματικότητα. Μάλλον, απλά επανεφηύραν τα πάντα.

Σκεφτείτε τον προσωπικό υπολογιστή. Σε αντίθεση με την γενική πεποίθηση, δεν ήταν ο συνιδρητής της Apple, Tim Wozniak που αρχικά εφηύρε το PC. Αυτή ήταν δουλειά του Eddie Roberts, που εφηύρε το Altair Computer το 1974, Αντί αυτού, ο κ. Wozniak ανέπτυξε την δική του μοναδική εκδοχή του προσωπικού υπολογιστή και έφερε τον φίλο του, Steve Jobs, για να το πουλήσει. Αυτή η ιδέα γέννησε τον δάσκαλο της επανεφεύρεσης, τον Steve Jobs. Αν και πολλοί από τους "ακολούθους" του είναι υπό την εντύπωση ότι ο κ. Jobs εφηύρε νέα προϊόντα, αυτοί που έχουν παρακολουθήσει την δουλειά της Apple στα πλαίσια της τεχνολογικής κοινότητας του Silicon Valley από τις αρχές του '70 ξέρουν καλύτερα.

Αλλο παράδειγμα αυτού του φαινομένου μπορεί να βρεθεί το 1981, όταν η ΙΒΜ ήρθε στην αγορά με τον αυθεντικό προσωπικό υπολογιστή ΙΒΜ. Η ΙΒΜ, σαφώς ένας φημισμένος κολοσός της τεχνολογίας της εποχής, ήταν σε ανταγωνισμό με το Apple 2 PC. Επομένως, ο Steve Jobs έκανε ότι κάθε κατά συρροή "επανεφευρέτης" θα έκανε... εισήγαγε ένα νέο PC που ήταν ακόμα "καλύτερο" και από αυτό της ΙΒΜ. Το ονόμασε, το Mac computer. Το θρυλικό Mac ήταν το πρώτο που έφερε ένα γραφικό περιβάλλον χρήστη και ποντίκι για να συμμαζέψει τους προσωπικούς υπολογιστές. Αλλά ακόμα και το ποντίκι καθ'αυτό δεν ήταν εφεύρεση της Apple. Εξελίχθηκε από το Xerox. Αλλά, φυσικά, ήταν μεταγενέστερα επανασχεδιασμένο και βελτιωμένο από τον κ. Jobs.

Ο κ. Jobs άφησε την Apple και αργότερα επέστρεψε στην εταιρεία το 1997. Με την επιστροφή του, ξεκίνησε άμεσα να βοηθάει την Apple να κάνει αυτό που μάλλον ο ίδιος κάνει καλύτερα... να επανεφευρίσκει. Απλά σκεφτείτε το  MP3 player. Αυτό δεν ήταν εφεύρεση της Apple. Αλλά επανεφευρέθηκε από την Apple με την εισαγωγή του iPod. Μετά ήρθε το  smartphone. Ούτε αυτό το προϊόν εφευρέθηκε από την Apple, αλλά σαφώς επανεφευρέθηκε στην μορφή του iPhone που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε ή μισούμε σήμερα. Δεν τελείωσε εκεί. Τα Tablets κυκλοφορούσαν στην αγορά για 20 χρόνια πριν η Apple ανακοινώσει το iPad, ένα από τα υπέροχα, τεχνολογικά εργαλεία που άλλαξαν το παιχνίδι καταναλωτών στην ιστορία.

Ο Steve Jobs ήξερε πως να επανεφευρίσκει διαρκώς προϊόντα. Έχοντας αυτό υπόψη, από τότε που πέθανε ο Steve Jobs το 2011, η Apple δεν έχει προβεί σε κάποια σημαντική επανεφεύρεση. Αν το σκεφτείτε, τα περισσότερα από τα προϊόντα της έχουν απλά αναβαθμισμένες εκδοχές από τα ήδη υπάρχοντα προϊόντα (π.χ.: iPhone 6, 6S, 7, X, κλπ).

Η ικανότητα της Apple να επανεφευρίσκει ήδη υπάρχοντα προϊόντα είναι υπό αξιολόγηση με προϊόντα όπως το HomePod. Με απλά λόγια, το HomePod είναι μια επανεφεύρεση της Apple με βάση την Alexa της Amazon. Αυτή η συσκευή είναι το εγχείρημα του Tim Cook για ένα έξυπνο μεγάφωνο με ισχυρή τεχνολογία μεγαφόνων. Παρέχει την εξυπνάδα της Siri και ασύρματη πρόσβαση στην βιβλιοθήκη της  Apple Music με ένα μεγάφωνο που δεν ξεπερνά τις 7 ίντσες.  Ακόμα και η  Apple παραδέχεται ότι αυτή είναι μία επανεφεύρεση, με τον Αντιπρόεδρο του Παγκόσμιου Μάρκετινγκ, Philip Schiller να εξηγεί: "η Apple επανεφηύρε την φορητή μουσική με το iPod και τώρα το HomePod θα επανεφεύρει το πως απολαμβάνουμε την μουσική ασύρματα, παντού μέσα στα σπίτια μας"**.

Φυσικά, για αυτούς που κάνουν συναλλαγές με τις μετοχές της Apple σε μορφή CFDs (Συμβάσεις επί Διαφορών) κάθε αλλαγή της τιμής, ανοδική ή καθοδική, θα μπορούσε να αποτελέσει μία ευκαιρία συναλλαγών. Επιπλέον, οι επενδυτές μετοχών CFD μπορούν να αξιοποιήσουν την μόχλευση, αυξάνοντας το ρίσκο τους, αλλά και ενισχύοντας την επενδυτική τους δύναμη. 

* https://www.forbes.com/sites/louiscolumbus/2018/01/20/apple-leads-bcgs-2018-list-of-the-most-innovative-companies/#1c55ecca5a94
** https://www.apple.com/il/newsroom/2017/06/homepod-reinvents-music-in-the-home/

Το περιεχόμενο αυτoύ του εγγράφου είναι αποκλειστικά για σκοπούς διαφήμισης και μάρκετινγκ και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί, είτε άμεσα είτε έμμεσα, ως επενδυτική συμβουλή, σύσταση ή υπόδειξη επενδυτικής στρατηγικής σε σχέση με κάποιο χρηματοπιστωτικό τίτλο, ​​ καθ 'οιονδήποτε τρόπον. Οποιαδήποτε ένδειξη προηγούμενων αποδόσεων ή προσομοίωση παρελθουσών αποδόσεων που περιλαμβάνονται σε συτό το έγγραφο δεν αποτελεί αξιόπιστη ένδειξη για μελλοντικά αποτελέσματα. 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Αποποίηση Ευθυνών κάνετε κλίκ εδώ.