Πώς θα είναι η Βρετανία μετά το Brexit;

Πώς θα είναι η Βρετανία μετά το Brexit;

28 Oct 2018

Τον Ιούνιο του 2016, οι Βρετανοί ψηφοφόροι επέλεξαν να φύγουν από την ΕΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επομένως προγραμματισμένο να αφήσει επισήμως την ζώνη της ΕΕ τα μεσάνυχτα της 30ης Μαρτίου 2019, τερματίζοντας έτσι μία σχέση που υπήρχε για δεκαετίες, η οποία είνια εξαιρετικά επωφελής για την Βρετανική οικονομία.

Πολύς κόσμος αναρωτιέται τώρα πως θα είναι η Βρετανία μετά την ολοκλήρωση του Brexit, και πως θα επηρεαστεί η οικονομία της. Σε αυτό το σύντομο άρθρο θα δούμε τι συμβαίνει και θα προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις αυτού του χωρισμού.

Εδώ είναι πέντε σημεία που θα μπορούσαν να αποφασίσουν το μέλλον της Βρετανίας.

1. Οι όροι του "διαζυγίου"
Για την ώρα, η Βρετανία και η ΕΕ είναι είναι σε διαδικασία ενός υπό εξέλιξης "διαζυγίου", επιχειρώντας να φτάσουν σε μία συμφωνία σχετικά με τους όρους του χωρισμού. Αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του χρονικού περιθωρίου που έχει δοθεί, θα μπορούσαμε να δούμε το φημισμένο "σκληρό Brexit", που σημαίνει ότι η Βρετανία θα φύγει χωρίς καμία συμφωνία και σε αυτήν την περίπτωση η οικονομία της θα μπορούσε να υποστεί ένα πολύ μεγαλύτερο πλήγμα. 

Αρχικά, ορισμένοι ανέμεναν ότι η ΕΕ θα ήθελε να "τιμωρήσει" το Ηνωμένο Βασίλειο, ελπίζοντας να αποθαρρύνει άλλα μέλη απο το να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα. Ωστόσο, προς το παρόν φαίνεται πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζουν σε συμφωνία με τις προσδοκίες. Είναι λίγες οι πιθανότητες να επιτραπεί στη Βρετανία να συνεχίσει με τα ίδια πλεονεκτήματα που είχε πριν το Brexit, αλλά αν καταφέρει να φτάσει στην συμφωνία που επιθυμεί, οι επιπτώσεις θα είναι μετριασμένες.

Επίσης, υπάρχουν πρόσθετες δαπάνες που πρέπει να συνυπολογιστούν. Η Βρετανία πιθανώς να χρειαστεί να πληρώσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ωστέ να χωριστεί από την ΕΕ, αλλά το ακριβές ποσό δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

2. Η Βρετανική Λίρα
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Βρετανική λίρα έλαβε ένα ισχυρό χτύπημα μετά από το δημοψήφισμα του Brexit. Όπως υποδεικνύει το παρακάτω διάγραμμα, το Βρετανικό νόμισμα έχει επανέλθει κάπως από τότε, αλλά παραμένει ασταθές. Όλα μπορούν να συμβούν όταν οι όροι της συμφωνίας δημοσιευτούν, ή αν οποιοσδήποτε άλλος παράγοντας έρθει στο φως της δημοσιότητας. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι μία λιγότερο ισχυρή λίρα σημαίνει ότι οι Βρετανοί μπορούν να αγοράζουν λιγότερα*, κάτι που θα μπορούσε να έχει μία αλυσιδωτή επίδραση στην οικονομία.

GBP/USD October 2018

3. Μετατόπιση επιχειρήσεων
Το Λονδίνο είναι μια μεγάλη επιχειρηματική πρωτεύουσα με πολλές μεγάλες εταιρείες από όλη την ΕΕ οι οποίες το έχουν επιλέξει ως στρατηγική βάση για τα υποκαταστήματα τους. Τώρα ωστόσο, κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις θα μπορούσε να σκεφτούν την μετατόπιση. Οι τράπεζες αποτελούν ένα σημαντικό παράδειγμα επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να εξετάσουν την μετατόπιση*. Οι ρυθμιστές της ΕΕ έχουν ξεκαθαρίσει ότι αναμένουν απο τις τράπεζες να ανοίξουν πλήρως τις εργασίες τους μέσα στην συναλλαγματική ζώνη το συντομότερο δυνατόν, και πολλές έχουν ήδη επιλέξει την Φρανκφούρτη για το εναλλακτικό τους Ευρωπαϊκό συναλλαγματικό κέντρο*. Σύμφωνα με τον Sam Woods, τον κορυφαίο τραπεζικό ρυθμιστή του Ηνωμένου Βασιλείου, σχεδόν 10.000 θέσεις εργασίας με βάση την Βρετανία είναι σε ρίσκο από την πρώτη μέρα εφαρμογής του Brexit. Διεθνείς εκφωνητές όπως η Disney επίσης σκέφτονται την μετατόπιση προσωπικού και λειτουργιών τους εντός των συνόρων της ζώνης της ΕΕ.

4. Νέοι φόροι
Οι Βρετανοί θα πρέπει να αντέξουν μία άνοδο του κόστους εμπορευμάτων που ταξιδεύουν από την ΕΕ, που προηγουμένως ήταν αφορολόγητα. Οχήματα, φάρμακα, εισαγώμενα τρόφιμα και ποτά είναι μόνο κάποια από τα παραδείγματα προϊόντων που θα μπορούσαν να στοιχίζουν σημαντικά περισσότερο όταν η Βρετανία αφήσει την ΕΕ. Παράλληλα μία πιο αδύναμη λίρα, θα μπορούσε να επηρεάσει τους έμπορους λιανικής, τα εστιατόρια, τα μαγαζιά και την οικονομία γενικότερα*.

5. Εργατικό Δυναμικό*
Οι Βρετανοί εργοδότες απολάμβαναν μέχρι τώρα μία αφθονία υπαλλήλων από την ΕΕ. Τώρα, μερικοί ίσως πρέπει να συνηθίσουν να πληρώνουν περισσότερο καθώς ο ανεφοδιασμός εργατών μειώνεται. Αυτό έρχεται την στιγμή που η ανεργία στην Βρετανία είναι στα χαμηλότερα επίπεδά της εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Φυσικά, η Βρετανική κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάποια βήματα που θα συγκρατήσουν αυτό το δυνητικό πρόβλημα, αλλά θα χρειαστεί να δράσει εγκαίρως για να αποτρέψει μία κρίση.

Ολοι αυτοί οι παράγοντες και ορισμένοι άλλοι, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομία της Βρετανίας όταν ολοκληρωθεί το Brexit, και πολύ πιθανόν ακόμα νωρίτερα. Για πολλά χρόνια, η Βρετανία υπήρξε το οικονομικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα καταφέρει να προσαρμοστεί και να διατηρήσει την θέση της αντιμετωπίζοντας την αλλαγή, ή τώρα θα δούμε την οικονομία της να βυθίζεται;
Μόνο ο χρόνος μπορεί να το κρίνει με βεβαιότητα.

Φυσικά, για τους διαδικτυακούς επενδυτές που μπορούν να κάνουν συναλλαγές σε όποιαδήποτε κατεύθυνση, ανοδική ή καθοδική, κάθε αλλαγή τιμής σημαίνει ρίσκα, αλλά και ευκαιρίες.

 

* https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-03-27/brexit-is-a-year-away-here-s-what-s-happening-in-the-u-k
** https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-03-27/u-k-employers-concerned-about-brexit-migration-restrictions

Το περιεχόμενο αυτoύ του εγγράφου είναι αποκλειστικά για σκοπούς διαφήμισης και μάρκετινγκ και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί, είτε άμεσα είτε έμμεσα, ως επενδυτική συμβουλή, σύσταση ή υπόδειξη επενδυτικής στρατηγικής σε σχέση με κάποιο χρηματοπιστωτικό τίτλο, ​​ καθ 'οιονδήποτε τρόπον. Οποιαδήποτε ένδειξη προηγούμενων αποδόσεων ή προσομοίωση παρελθουσών αποδόσεων που περιλαμβάνονται σε συτό το έγγραφο δεν αποτελεί αξιόπιστη ένδειξη για μελλοντικά αποτελέσματα. 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Αποποίηση Ευθυνών κάνετε κλίκ εδώ.